Site icon Vgolos.INFO

Що неможливо зробити без прописки

Чи обов’язкова прописка?

Відповідь на це питання прямо надає Закон України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні”. Стаття 5 вказаного закону вказує, що кожен громадянин України, а також іноземці і особи без громадянства, які постійно чи тимчасово проживають в Україні зобов’язані зареєструвати своє місце проживання протягом 30 днів з моменту прибуття до нового місця проживання. В свою чергу, батьки повинні зареєструвати місце проживання своєї дитини протягом трьох місяців від дня реєстрації факту народження. Іншими словами, кожна людина повинна бути зареєстрована не пізніше ніж через три місяці від народження і у подальшому не може бути не прописана більше ніж 30 днів. Порушення цих вимог являється адміністративним правопорушенням.

Якщо людина ніде не прописана

Закон вказує, що людина вчиняє адміністративне правопорушення, якщо ніде не прописана, але крім цього також обмежується можливість реалізації прав самої людини. По-перше, прописка визначає належність особи до визначеної територіальної громади, в межах якої вона прописана. Це означає, що місцеве самоврядування, державні органи, які обслуговують громадян приймають їх по місцю реєстрації. Всі муніципальні питання вирішуються за місцем реєстрації. Окрім того, прописка є обов’язковою частиною персональних даних, які повсюдно використовуються в різного роду заявах і анкетах. Враховуючи, що документообіг в Україні стрімко переходить на цифрові рейки, без заповнення обов’язкових полів цих заяв і анкует у електронному вигляді просто неможливо провести ту чи іншу дію. Оскільки реєстр прописаних людей в Україні також ведеться у електронному вигляді, то дані з нього найчастіше підтягуються автоматично, тому буває неможливо вказати фактичну чи якусь іншу адресу, яка офіційно не зареєстрована.

Скільки часу людина може бути не прописана 

На початку тексту ми вже вказували строки прописки. Але адміністративна відповідальність не часто зупиняє громадян, які живуть без прописки. Тим не менш, такі люди у більшості випадків стикаються з проблемами, які випливають через відсутність прописки. Прописка може знадобитись їм при:

Насправді, визначити всі ситуації, коли може знадобитись прописка дуже важко, оскільки це частина обов’язкових ідентифікаційних даних про людину, яка може використовуватись у дуже різноманітних ситуаціях.

Як впливає прописка на право власності

Законом визначено, що прописка ніяк не впливає на відносини, пов’язані з виникненням, переходом чи припиненням права власності на житло та права користування житлом. Тобто, прописка являє собою не більш ніж інформацію про адресу особи, яка вноситься в спеціальний електронний державний реєстр.

Послуги прописки

В Україні, зокрема, у Києві та інших великих містах існує послуга прописки. Вона виникла внаслідок того, що велика кількість людей проживає не у власному житлі і тому не мають змоги прописатись по місцю фактичного проживання. Однак, юридичні компанії, які вирішили займатись цією послугою і мають для цього власне житло комплексно надають таку послугу. Ця послуга заключається у наданні згоди на реєстрацію та подальшому обслуговуванні клієнтів по всім питанням, які можуть виникнути з відносин прописки на весь строк, який буде обумовлений сторонами.

Exit mobile version