Site icon Vgolos.INFO

Зеленський віддав на обмін полковника РФ — поплічника “Гіві” і “Мотороли”

Україна віддала на обмін з ОРДЛО 14 громадян Російської Федерації, у тому числі російського полковника, якого звільнили без вироку суду.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з обмінного списку, який отримало з власних джерел, ідеться в розслідуванні “Убивці полковника СБУ, 14 росіян і підривники Одеси та Харкова: Кого Україна віддала на обмін“.

Журналісти з’ясували, що в рамках новорічного обміну Україна віддала на непідконтрольні території полковника РФ Валерія Гратова, якого затримали українські прикордонники у 2017 році. Згідно з офіційним повідомленням, серед особистих речей чоловіка були фотографії із сепаратистськими мітингами, а також флеш-носії із зображенням Гратова в компанії терористів “Гіві” і “Мотороли”. Також у російського полковника вилучили відео з обстрілами українських територій і агітки самоназваних “ДНР” і “ЛНР”. Гратова звільнили з-під варти без вироку суду.

Полковник РФ Валерій Гратов (третій зліва) на фотографії із терористами “Моторолою” та “Гіві”. Цю фотографію було виявлено під час затримання Гратова/ФОТО ДПСУ

За день до звільнення Гратова на волю вийшла інша одіозна громадянка Російської Федерації  — Лариса Чубарова, більш відома за прізвиськом “Тереза”. Українські правоохоронці встановили, що Чубарова на початку 2014 року була активною учасницею проросійських рухів у Харкові, а пізніше приєдналася до терористів на окупованих територіях. У 2017 році “Тереза” отримала вирок суду — 11 років ув’язнення.

Громадянин Російської Федерації Олександр Дакар (Крінарі), якого відправили на Донбас під час новорічного обміну, — обвинувачений у замаху на життя учасників АТО Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва у 2017 році.

Росіянин Руслан Гаджиєв приїхав в Україну в грудні 2014 року і воював на стороні проросійських бойовиків. У серпні 2019 року його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Ще один найманець Олег Даронін приїхав воювати на Донбас з Ханти-Мансійського округу РФ. У Росії мав судимість через нанесення іншій людині тяжких тілесних ушкоджень. У січні 2016 року чоловік отримав вирок — тринадцять років позбавлення волі.

У списку на обмін, який отримала наша редакція, ми виявили також росіянина на ім’я Владислав Макаров. Ще в 2015 році його засудили до дев’яти років за шпигунство в інтересах спецслужб РФ та незаконне поводження зі зброєю. А в грудні минулого року апеляційна інстанція підтвердила рішення колег.

Шаміль Мулієв на прізвисько “Шаман” теж в кінці минулого року поїхав на обмін. У лютому 2015-го чоловік приїхав до окупованого Луганська з Росії, де вступив до збройного формування терористів. Вирок йому оголосили усього за кілька днів до обміну, 21 грудня 2019-го. Тоді ж йому скасували запобіжний захід, щоб етапувати на місце обміну.

Росіянин Сергій Петров, якого три роки тому затримали співробітники СБУ, теж значиться в переліку людей на обмін. Він приїхав з російського Омська до окупованого Донецька, кілька тижнів він чергував на блокпостах та проходив військові вишколи. Менш ніж за два місяці після затримання українськими правоохоронцями росіянину оголосили вирок, засудивши його до 4 років в’язниці.

Росіянин Мурат Джимієв ще на початку минулого року писав лист президенту РФ Путіну із проханням повернути його додому. Його звинувачували у підготовці теракту під час акцій протесту під Верховною Радою восени 2017 року. Наприкінці року Джимієва включили в списки на обмін і відправили на непідконтрольні Україні території Донбасу.

Громадянин Росії Василь Кусакін  приїхав до України з Якутії. У 2017 році його засудили на вісім років за участь в терористичній організації “ДНР”.

У переліку на обмін, що наявний у “Слідство.Інфо”, значиться ще один російський найманець —  Микола Покусаєв. Чоловік брав участь в діяльності терористичної “ДНР” і у 2018 році отримав чотири роки тюрми. На суді Покусаєв визнав свою вину.

Ще один росіянин зі списку обмінюваних Євген Шаталов у грудні 2015-го підписав контракт з так званим “міністерством оборони ДНР”. Упродовж двох років він служив черговим у штабі бойовиків. Його затримали у січні 2017-го. На судовому засіданні Шаталов зізнався у злочині. Відтак, йому призначили чотири роки ув’язнення.

Росіянин Максим Сливко фігурував у справі так званих “оболонських терористів”. За версією правоохоронців, він готував теракт у Києві. Іноземця схопили разом із трьома спільниками в 2015 році. Серед зловмисників був ще один громадянин РФ. Під час затримання вони підірвали гранату.

Віддали на обмін і росіянина Анатолія Бусигіна, який вбив людину в Маріуполі. За це він отримав вирок у 2018 році. У відкритих джерелах “Слідство.Інфо” не знайшло жодної згадки про його участь в бойових діях на Донбасі.

Exit mobile version