Site icon Vgolos.INFO

Промислові теплиці – що це таке

На відміну від дачних теплиць, промислові теплиці є масштабними спорудами, що дозволяють вирощувати овочі, квіти та інші культури у значних обсягах цілий рік. грамотно спроектовані, зведені із застосуванням сучасних матеріалів, з оптимальною системою поливу, укомплектовані потрібною спецтехнікою та обладнанням, промислові теплиці дають своїм власникам можливість отримувати високий прибуток цілий рік.

В одному сучасному тепличному комплексі можуть вирощуватись десятки видів рослин. Ці величезні агропромислові споруди будують із різних матеріалів, однією з найпоширеніших серед них є полікарбонат. На відміну від скла, він має невисоку ціну та високу міцність. Полікарбонат витримує різкі перепади температур, має чудові теплоізоляційні властивості. Цей матеріал має високу гнучкість, що дозволяє надавати спорудам з нього різні форми. Внаслідок останньої характеристики він також особливо зручний для монтажу. Нарешті, полікарбонат добре пропускає сонячне світло і невимогливий до догляду.

Найбільш поширений тип тепличних споруд із полікарбонату та інших матеріалів – арочний. Він дозволяє досягти хорошої і рівномірної освітленості, стійкий до впливу вітру і легко витримує взимку сніговий покрив. А в теплу пору року, під час дощів вода стікає з таких споруд практично миттєво, ніде не застоюючись. Нарешті, для зведення тепличних комплексів великих масштабів саме цей тип споруд видається оптимальним.

Стрілчасті тепличні споруди досить схожі на арочні, але є і відмінність: така конструкція має обов’язково загострений дах. Вона не дозволяє накопичуватися снігу і добре пропускає світло всередину теплиць.

Набагато рідше зустрічаються двосхилі тепличні споруди з полікарбонату. За площею вони поступаються арочним; крім того, щоб витримувати великі навантаження, двосхилі парники забезпечують посиленим каркасом.

Промислові теплиці також відрізняються одна від одної за сезонністю використання. У сезонних теплицях розсада вирощується з весни до осені, а в зимовий період такі парники не використовуються. Для того, щоб ґрунт у таких парниках взимку не промерзав, власники подібних споруд нерідко засипають його снігом, використовуючи для цього фронтальні навантажувачі ковшів і зіставну за своїми функціями міні-техніку.

Цілорічні тепличні комплекси крім систем поливу та освітлення мають також систему опалення, що дозволяє підтримувати всередині них необхідний температурний режим, а враховуючи, що в одному такому комплексі можуть одночасно вирощуватися десятки різних видів, правильніше в даному випадку говорити про мультитемпературний режим. Зміст подібних комплексів для фермерів — справа досить затратна, проте можливість вирощувати в них, наприклад, квіти і продавати їх навіть узимку, як правило, окупає витрати на роботу такої споруди.

На відміну від дачних теплиць, які люди найчастіше зводять самостійно для особистих потреб, промислові теплиці — капітальні споруди, які споруджуються на фундаменті. Планування промислових теплиць може відрізнятися, однак усі такі споруди мають тамбур з полікарбонату, наявність якого перешкоджає проникненню холодного (або навпаки, гарячого) повітря всередину теплиці. Усі промислові комплекси мають посилений більшою чи меншою мірою каркас. Для посилення зазвичай застосовуються оцинковані труби. Крім того, промислові тепличні комплекси мають добре налагоджені системи поливу, кондиціювання, зволоження, підігріву – компоненти цих систем закріплюються на сегментах каркасу, тому його міцність має важливе значення.

Якщо торкнутися питання обладнання для теплиці трохи докладніше, слід зауважити, що своєрідним серцем системи опалення є опалювальний котел. Для агрегату цього принципово важливими характеристиками є його потужність, надійність, економічність, здатність стабільно забезпечувати заданий температурний режим.

Важливу роль тепличному господарстві грають система провітрювання і відведення води — кожної їх і тієї функції, що вони виконують у роботі тепличного комплексу, можна присвятити окремий матеріал.

Ще один важливий вузол тепличного комплексу – насосна установка для фільтрації води. Її наявність допомагає забезпечити економний режим витрати води та добрив.

Загалом застосування інноваційних систем та обладнання для забезпечення ефективної роботи промислових теплиць дозволяє їх власникам не тільки отримувати рясні врожаї, а й у рази скоротити чисельність персоналу, що обслуговує їх роботу, і таким чином заощадити суттєві кошти.

Сучасні промислові тепличні комплекси та комбінати займають площі багато гектарів. Їхнім власникам вдається досягати врожайності в 30—35 кілограмів продукції з кожного квадратного метра площі теплиць, що дозволяє одному такому об’єкту виконувати постачання свіжих овочів не лише в межах домашнього регіону, а й у кілька сусідніх. Крім овочів у подібних комплексах можуть також вирощуватись кріп, петрушка, базилік та інші культури, потреба в яких велика цілий рік.

По суті, такі промислові тепличні комплекси є холдингами, які крім вирощування та збору різних культур також зайняті їх зберіганням та реалізацією. Такий широкий спектр робіт, що виконуються в рамках функціонування одного підприємства, передбачає використання різних типів сучасної спецтехніки — ефективної, екологічної, економічної. У тепличних комплексах широко застосовуються логістичні потяги з тягачами, а також вилкові навантажувачі зі змінним обладнанням у вигляді захоплень різних типів. Практично вся техніка у сучасних тепличних комплексах працює на електриці чи газовому паливі.

У такому епличному комплексі застосовані найсучасніші технології виробництва продукції захищеного ґрунту, які дозволяють оптимально поєднувати природні кліматичні умови та спеціально створені параметри середовища для вирощування екологічно чистої продукції. Системи автоматичного зашторювання та випарного охолодження, гідропоніка, вирощування на мінеральному субстраті, біозахист замість хімічної обробки — лише деякі з технологій, що використовуються. Екологічно чиста продукція передбачає виняток хімічної обробки.

Серед спецтехніки, яка обслуговує комплекс, чимало найсучасніших машин.

Зрозуміло, навіть у добре оснащених технікою промислових теплицях без людської праці абсолютно обійтися неможливо. Овочі та зелень збираються вручну, а потім за допомогою логістичних поїздів, що складаються з тягача та причіпних пристроїв, транспортуються на склад готової продукції. Тут, на складі, в процес включаються електричні навантажувачі.

Зрозуміло, у промислових тепличних комплексах використовується чимало іншого обладнання, наприклад, рефрижераторного. Якщо овочі та зелень на місцевому ринку реалізуються, як правило, у день їх збору, то для постачання в інші регіони продукція найчастіше охолоджується до 8—12 градусів за Цельсієм у холодильних камерах із спеціальним температурним режимом.

Для того, щоб забезпечити оперативне завантаження продукції тепличного комплексу в напівпричепи рефрижераторні, використовуються, як правило, екологічні газові навантажувачі. Така техніка функціональна наприклад, вона також здатна працювати на прийомі грунту.

Зрозуміло, крім спеціальної техніки у промислових тепличних господарствах використовується і велика кількість найменувань обладнання ручного класу, до якого ми повернемося до однієї з наших майбутніх публікацій.

Exit mobile version