Site icon Vgolos.INFO

Правильний сніданок: тенденції та основні постулати

В статті ми розкажемо чому важливий для лудини правильний здоровий сніданок. Ящо ви хочете узнати, що приготувати на сніданок за цим посиланням ви знайдете 15 швидких та смачних рецептів. Безумовно нам необхідно отримати бадьорість та енергію на цілий день, тому важливо підбирати правильні продукти та рецепти на сніданок. На думку дієтологів, перший прийом їжі має бути легким, але одночасно ситним. Багато фахівців вважають, що краще їсти більш рідкі страви.

В статті:

  1. Час сніданку: важливий компонент
  2. Сніданок-сніданок різниця
  3. Що пити: важливо чи ні?
  4. Атмосфера сніданку
  5. Сніданок та подальше харчування
  6. Виправляємо помилки

Правильне харчування: сніданок тут робить свій внесок як щодо складу продуктів, так і щодо необхідної для ранкового прийому їжі кількості калорій. Навіть якщо ви  проспали, постарайтеся заощадити час на чомусь іншому, але не на сніданку: корисна і, що важливо, смачна їжа стане справжнім подарунком собі щоранку.

Час сніданку: важливий компонент

Відомо, що люди, які нехтують першим прийомом їжі вранці, набагато частіше страждають на різні захворювання шлунково-кишкового тракту, але не тільки: незадоволеність роботою і життям, загальний занепад сил — ось лише кілька можливих наслідків подібної поведінки. Меню правильного сніданку може бути різним, але дуже важливо, щоб сніданок проходив одночасно.

Звичайно, організм з часом звикає до того, що о 7-15 ранку йому пропонують гарячий і смачний сніданок, тому вам уже не вдасться залишити його без їжі, і це відмінно. Яким має бути правильний сніданок? Відповідей це питання багато, залежить кожен із новачків від конкретних даних — віку людини, стану здоров’я та наявності гострих чи хронічних захворювань, кліматичних умов.

Сніданок-сніданок різниця

Правильний сніданок – поняття відносне, що залежить від багатьох причин. Що правильно їсти на сніданок можна вирішити лише в тому випадку, якщо немає видимих ​​проблем зі здоров’ям. Якщо вони є, якщо є хоч найменший сумнів, варто звернутися до фахівця, який допоможе скласти план харчування. Правильний сніданок обід і вечеря складе основу харчування, звикнувши до якого можна буде розмірковувати про зміну способу життя на краще.

За будь-якого обраного меню варто пам’ятати про те, що переїдання за сніданком зведе всю ідею оздоровлення на «ні», адже замість енергії людина отримає втому млявість і зневіру. Правильний сніданок: меню потрібно скласти з урахуванням енергетичних витрат, адже офісний працівник однозначно не має таких навантажень, як тренер з фітнесу або людина, яка займається важкою фізичною працею.

Правильний сніданок для людини, яка має навантаження, повинен складатися з білків і вуглеводів: наприклад, бутерброд з хліба з висівками і курячої грудинки, з листям салату. Хороші вранці і каші, молочні чи безмолочні, адже вони таять у собі енергію. Для того щоб наситити мозок глюкозою, дієтологи рекомендують додати в кашу мед.

Правильний сніданок для схуднення може бути дуже смачним і, водночас, не калорійним: чашка трав’яного чаю або кава без цукру та молока, яйце із салатом із зеленого листя, невеликий шматочок відвареної курки чи риби. Хліб бажано підсушити в тостері, тоді його можна трохи полити медом і отримати свою порцію глюкози без шкоди для організму.

Особливу увагу варто приділити сніданку для дитини-школяра чи студента: тут потрібна не лише різноманітність та фантазія, але також і достатня кількість калорій. Правильний сніданок школяра зазвичай складають такі страви, як сир зі сметаною або медом, млинці з різними начинками, оладки з варенням або тости з джемом, каші на молоці – це солодкі варіанти. Якщо ж необхідний протилежний за смаковими якостями сніданок, варто розглянути яєчню або омлет з салатом з овочів, різні страви з вермішелі з сиром або соусом.

Не можна не відзначити і той факт, що правильний сніданок для школяра має бути гарячим, адже вранці необхідно порадувати не лише смакові рецептори, а й сам шлунок. Чашка чаю з лимоном, какао на молоці або цикорію, що завершує трапезу, стане чудовим доповненням та підніме настрій.

А ось список абсолютно марних для сніданку страв відкриває стільки улюблена багатьма ковбаса: вона не сприяє насиченню, через годину-півтори людина обов’язково відчує голод. Небажані під час сніданку і смажені страви: наприклад, грінки потрібно замінити тостами, а відбивну залишити на обід.

Погана звичка, якщо вже говорити про правильний сніданок, починати день з тістечка, що залишився після вчорашньої вечірки, або шматочка торта. По-перше, почуття насичення залишиться ненадовго, а по-друге, своєрідна «бомба» із поєднання різних кондитерських ароматизаторів, жирів, барвників може зіграти злий жарт з організмом, якщо з’їсти все це натще.

Що пити: важливо чи ні?

Безумовно, напій, який лідирує у списку, — це кава. Однак багато хто замінює натуральну каву її розчинним побратимом, а це зовсім не те, що вимагає організм вранці. Не можна лінуватися, варто заварити каву в турці, відчути аромат, вдихнути його і хвилинку помріяти про хороший день: хто сказав, що сніданок — це лише їжа? Хороші враження важливі не менше! Правильний сніданок надає сил, створює основу настрою на весь день.

Чай: видів цього напою безліч, ритуалів і церемоній, пов’язаних з його заварюванням, теж. Але, поклавши руку на серце, хто ж займатиметься цим з ранку, коли до виходу з дому залишаються лічені хвилини? Ось і йдуть у хід пакетики, в яких, до речі, і чаю часом немає, одні барвники з підсилювачами смаку і аромату.

Окремо варто поговорити і про цукор: правильний сніданок стане ще кориснішим, якщо замінити білий цукор на очеретяний, а ще краще, на натуральний мед. Правильний сніданок: рецепти іноді містять деякі хитрощі у тому, щоб заповнити, наприклад, кількість кальцію. Какао, зварений за правильним рецептом на молоці, корисний не тільки дітям, адже він неодмінно сприятиме виробленню ендорфінів, гормонів радості та гарного настрою.

Соки – окрема тема. Якщо пити вранці цей напій, то тільки у натуральному свіжому вигляді. Ніяких соків з пакетів, рясніють цукрами та непотрібними калоріями. Варто придивитися і до овочевих соків: суміш моркви та селери з краплею меду подарує сили для подальших звершень. А ось з апельсиновим соком, який вважається одним із класичних варіантів для сніданку, варто бути обережнішими. Відомо, що для людей з гастритом або цукровим діабетом цей сік швидше шкідливий, ніж корисний.

Атмосфера сніданку

Важливо, щоб сніданок проходив спокійно, без поспіху. Бажано при цьому не включати телевізор і не дивитися під час поглинання правильного сніданку випуск новин або кримінальну хроніку, те саме можна сказати і про газети: залиште прочитання для ланчу або зробіть спеціальну паузу протягом робочого дня. Взагалі, їсти та читати одночасно — шкідливо, це скаже будь-який лікар, адже під час їжі та думки мають бути зосереджені на ній.

Правильне сніданок: рецепти, звичайно, дуже важливі, але не менш важлива і подача страв. Якщо на столі стоїть гарний посуд, а чай налитий у улюблену чашку, то сонце світить яскравіше, і настрій відразу покращується чарівним чином. Іноді варто пестити себе чимось незвичайним, яскравим і смачним, нехай навіть для приготування знадобиться трохи більше часу.

Сніданок та подальше харчування

Після правильного сніданку обов’язково потрібно перекусити за дві-три години. Навіщо? Все просто, щоб не дати організму дуже зголодніти і за обідом вжити набагато більше необхідної кількості їжі. Другий сніданок теж повинен мати цінність у харчовому сенсі, а складатися він може з фруктового або овочевого салату, бутерброду з шинкою або сиром. Дуже корисно в цей час випити чашку біфідойогурту або кефіру, з’їсти банан або ціле яблуко.

Нагадаємо, що перша половина дня вважається найбільш продуктивною, потім і енергія піде на спад, та й користь від їжі виглядатиме вже інакше. Завдання людини, яка прагне налагодити правильне харчування, отримати у цей період найбільшу кількість поживних елементів, вітамінів з їжею. Крім того, дуже важливо не пропускати їди, адже в іншому випадку організм втратить орієнтири і ні до чого хорошого це не приведе.

Правильне харчування «сніданок-обід-вечеря» можна запрограмувати та розписати навіть на тиждень. До речі, багато людей саме так і роблять, адже тут полягає і момент економії: меню на тиждень дає можливість заздалегідь продумати кількість необхідних продуктів та купити їх у тому супермаркеті, де ціни найбільш прийнятні, а не забігати щоразу після роботи у магазині у дворі.

Виправляємо помилки

Навіть якщо людина скептично налаштована і не вважає сніданок чимось важливим у своєму розпорядку, варто спробувати його переконати. Насправді стати здоровим не пізно ні в 20 років, ні в 50. Привчити організм снідати в один і той же час, подбати про те, щоб на столі стояла корисна їжа — це половина справи. А ось друга половина, яка неодмінно приведе до успіху, – це правильний настрій.

Сніданок – найважливіший прийом їжі в ієрархії, це доведений факт. Поставтеся серйозно до вибору страв, станьте прихильником здорового способу життя, і правильний сніданок перестане бути просто словосполученням, а знайдете цілком реальні контури. Все не так складно, вже через кілька місяців ви зможете міркувати про те чи інше меню зі знанням справи.

Exit mobile version